maanantai 24. kesäkuuta 2013

Matkalla Kroatiassa: vähän kaikkea pähkinänkuoressa

Ajattelin kirjoittaa vähän menneestä reissusta, jospa näistä olisi sitten jollenkin hyötyä jatkossa. Tässä ensimmäisessä jutussa vedän vähän kaikkea yhteen, jatkossa kirjoittelen tarkemmin ainakin asuinpaikastamme Cavtatista, veneretkestä saarille Dubrovnikin vanhasta kaupungista sekä kivasta shoppailuvinkistä :) Saa kysellä jos tulee mitä tahansa mieleen! Laitan näitä juttuja blogiin kuitenkin vain muutaman viikossa, matkablogiksi kun sitä ei (valitettavasti) olla muuttumassa. Kaikki jutut löytyvät matkalla-tunnisteen alta.  Teksti on pitkä kun nälkävuosi. Jos ei jaksa lukea niin voipi selailla kuvia.

Kohde & ajankohta:

Vietimme siis perhelomaa Kroatiassa 10 päivän ajan kesäkuun alussa. Asuimme tuon ajan Cavtatissa, joka on Adrianmeren rannalla sijaitseva pikkukylä noin puolen tunnin ajomatkan päässä Dubrovnikista. Rannikolla siis olimme. Sesonki ei ollut vielä alkanut (pahin ruuhka heinä-elokuussa) eikä myöskään pahin hellejakso. Passasi minulle paremmin kuin hyvin.



Matkustaminen & lennot:

Kroatiaan lentää Suomesta n. 3h. Aikaero on -1h. Me lensimme SAS:lla, menomatkalla vaihdettiin konetta Tukholmassa mutta tulomatkalla tultiin suoraan Dubrovnik-Helsinki. Etukäteistutkimuksen mukaan lennot saanee haarukalla 200-500€, mutta lentojen hinnathan tunnetusti menee ihan miten sattuu, joten suosittelen seurailemaan vähän pidempää aikaväliä. Meidän matka sujui oikein kivasti, laukut saapuivat molempiin suuntiin eikä mitään kummallisia ongelmia ollut. Cavtat on lähempänä Dubrovnikin kenttää kuin kaupunki itse, kentältä lomakotiin siirryimme host-perheemme järjestämällä taksikyydillä. Matka kesti autolla n. 10-15min.

Majoitus:

Etsimme vuokrattavaa taloa/ asuntoa aika pitkään. 

No hyvä on, äiti etsi. Kroatiassa on valtavan suuri  tarjonta yksityistä majoitusta, me katsastettiin näitä mm. airbnb:n ja Homeaway:n kautta. Äidin mielestä hänen käyttämistään sivuista tuo airbnb oli paras ja yksinkertaisin ja sieltä se meidän lomakotikin sitten löytyi. Katseltiin yksityistä majoitusta, koska meitä oli liikkeellä kuuden hengen porukka ja halusimme mieluusti asua paikassa, jossa voi esimerkiksi laittaa itse ruokaa. 

Päädyimme sitten erääseen taloon Cavtatissa. Meillä oli käytössämme keittiön lisäksi kolme kahden hengen makuuhuonetta ja jokaisen yhteydessä oli vielä oma vc ja suihku. Majoitus tuolta 9 yöltä tuli maksamaan n. 160€/pää eli kannattaa miettiä ehkä myös taloudellisia etuja hotelleihin nähden. 

Majoitusta on tosiaan tarjolla moneen makuun ja toki hotellejakin löytyy. Niistä en osaa suositella mitään, kun melkein kaikki Cavtatin hotellit vielä sijaitsivat toisella puolella kylää kuin meidän talo niin ei tullut niiden alueella juuri liikuttuakaan. Itse pidin myös siitä, että sai olla aika rauhassa muilta ihmisiltä näin halutessaan, mutta jonkun mielestä se allaselämäkin on varmasti tosi rentoutttavaa. Mikäli yksityiseen majoitukseen päätyy, niin kannattaa katsoa sijainti tarkkaan. Jos vaikka kohteen tiedoissa kerrotaan että matka rantaan on 100m niin sehän ei kuulosta pahalta? Kuitenkin pitää ottaa huomioon että tuo 100m saattaa koostua puhtaasti portaista, ja silloin se etäisyys voi alkaa harmittamaan. Äiti löysi meille täydellisen sijainninkin kyllä. Portaita oli silti :)



Raha & hintataso:

Kroatian raha on nimeltään kuna ja meidän reissun aikaan 10 kunaa = n. 1,4€. 

Ruokakaupassa oli ehkä hiukan halvempaa kuin Suomessa, mutta kovin kauas ei jääty. Tosin Cavtatissa oli vain yksi (pieni) kauppa, joten en osaa sanoa onko isoissa marketeissa kylien ulkopuolella kenties halvempaa. Olut ja viini on edullista, samoin vihannekset. Hedelmät sen sijaan olivat hinnoissaan.  Meillä meni kuuden hengen aamiaiseen ja perustarvikkeisiin yleensä kerralla n. 100-200 kunaa eli semmonen 15-30 euroa riippuen vähän mitä ostettiin.

Ravintoloissa oltiin Suomen hinnoissa. Pastaa ja pitsaa sain n. 7 eurolla, kala ja merenelävät luonnollisesti olivat edullisempia kuin täällä kotimaassa. Paikallinen viini oli tosi hyvää silloin kun se oli hyvää, kannattaa testata ennakkoluulottomasti! :) Paikallinen olut on ravintoloissakin edullista (n.20 kunaa eli 2-3 €/ 0,5l) mutta kaikki tuontijuomat kuten Coca-cola aika samoissa hinnoissa kuin täällä.

Vaatteet olivat mielestäni kalliimpia kuin Suomessa, vastaavasti kosmetiikka edullisempaa ainakin paikallisessa DM:ssä, joka muistutti hiukan apteekkia/luotaistuotekauppaa. Matkaoppaissa Dubrovnikin kohdalla korkeaa hintatasoa perustellaan sillä että vaatteet ovat "korkealaatuisia". Enpä tiedä tuosta. Jossain kohtaa pitää varmaan paikkansa, mutta suurelta osin veikkaan hintojen suuruuden olevan aika suorassa suhteessa turistien määrään. Katsokaa vähän saumoja ennen ostopäätöstä. Näin teen tosin Suomessakin... taidan olla vähän nipo :)




Ruoka:

Ruoka oli hyvää ja syöminen kivaa :)

Parissa ravintolassa tuli bongattua sellainen ulos rakennettu leivinuuni/grilli josta tuli kieltämättä kalaan aika hyvä maku. Kannattaa syögä meriruokaa kun rannikolla kerran on. Mihinkään ravintolaan en kuitenkaan niin palavasti rakastunut, että sitä pitäisi oikein erikseen suositella. Ehkä ne parhaat löydöt jäivät odottamaan seuraavaa kertaa.

Shoppailu:

Kroatia ei ole kyllä mikään shoppailukohde, ainakaan mitään tulee Cavtatiin tai Dubrovnikiin. Myymälät ovat hyvin sellaisia souvenirshop-henkisiä. Niistäkin voi kuitenkin tehdä kivoja löytöjä kun menee vain rohkeästi sisään. Löydettiin kyllä muutamia kivoja juttuja, mutta mikään shoppailian paratiisi tämä ei ole. Meillä ei tosin ollut sille tarvettakaan sen erityisemmin, en usko että kukaan jäi kaipaamaan mitään. Ainoa ketju, jonka huomasin rantautuneen oli Benetton.



Apinan Kroatialaiset serkut...

Muuta:

Ihmiset olivat pääosin tosi ystävällisiä ja puhuivat hyvää englantia. Meidän hostperhe oli hyvin sympaattinen ja melkein kaikkialla saimme hyvää palvelua. Poikkeuksiakin löytyi :)

Rannat ovat kivikkoisia ja merisiilejä on paljon. En tiedä miten uiminen sujuisi ihan pienten lapsien kanssa. Suosittelen uimatossuja ja sellaisia paikkoja, joista voi pulahtaa suoraan kalliolta uimaan,

Rannikolla voi harrastaa kaikenlaista vesiurheilua, jos aika käy pitkäksi. Tarjolla oli mm. vuokrattavana kajakkeja, vesiskoottereita ja mahdollista olisi ollut myös löytää itseensä veneen ja vaijerin perästä esimerkiksi kumirenkaan tai banaanin kyydistä. Meidän loma oli hyvin leppoisatempoinen, joten näitä ei testattu. Näkemättä jäivät tällä kertaa myös viinitilat ja luonnonpuistot, niistä kuulen mielelläni jos jollain kokemusta on. Matkustaisin Kroatiaan mielelläni uudestaankin.

2 kommenttia:

  1. En ollutkaan ennen kuullut ko. kylästä! Kivalta vaikuttava paikka kyllä, Kroatia ei ole itselle yhtään tuttu joten oli mukava lueskella lisäinfoa:)

    Söpöt apinaserkkuset! ^^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kroatia vei kyllä pienen palan sydäntä :) Kiva jos tykkäät lueskellä, huomena lisää Cavtatista ja loppuviikolla sitten taas normaalihöpinöitä.

      Poista